toggle navigation

Waar het begon

Eerste kennismaking met de gitaarMijn eerste kennismaking met de gitaar was op mijn negende bij mijn oom thuis. Drie jaar later kwam mijn broer thuis met een gitaar en dat was voor mij liefde op het eerste gezicht; al mijn vrije tijd besteedde ik aan het oefenen en spelen, wat al snel leidde tot optredens in allerlei bandjes. Optreden in een van de bandjes Mijn eerste gitaardocent, John Eskes, was naast een geweldige gitarist ook iemand met een fijne neus voor gitaren; ik kan me zijn geweldige Gibson Les Paul Custom "black beauty" uit 1955 nog precies herinneren. En mijn tweede docent Ruud Lokhorst had een uitzonderlijk mooie klassieke gitaar gebouwd door Jaroslav Mach met een spectaculair Rio Palissander achterblad, een soort van "bearclaw" fichte bovenblad en een diepe glasheldere politoer finish. Naast het bespelen kreeg ik steeds meer interesse voor de constructie van de gitaar als instrument.

Niet veel later las ik in Music Maker een artikel over Anno Galama. Anno was een meester op het gebied van customizing, en was vooral bekend om zijn werk aan de gitaren van Jan Akkerman. Al snel was ik daar kind aan huis en kon me zodoende regelmatig vergapen aan al die oude Fenders, Gibsons en Schecters.Mijn eerste gitaren Hij was ook degene die merken als EMG, Bill Lawrence en Schecter op de Nederlandse markt introduceerde. Voor mij was Anno een enorme inspiratiebron en niet veel later zette ik mijn eerste stappen op het gebied van customizing en reparatie. Mijn klantenkring groeide snel, ik kreeg steeds meer werk, en uiteindelijk bouwde ik mijn eerste complete gitaar rond 1980. Dat resulteerde in Anno's verzoek om voor hem te komen werken en dat heb ik jaren gedaan. De kwaliteit van mijn gitaren steeg, maar het lakwerk, dat ik uitbesteedde, moest ook beter. Zo kwam ik in contact met Peer Dellen in Den Haag, die door zijn ervaring als exclusieve Gibson reparateur àlles wist van lakwerk. Nadat hij een paar gitaren voor mij gespoten had vroeg hij me of ik voor hem wilde werken, wat ik natuurlijk aannam, en vanaf toen deed ik het houtwerk voor zijn gitaren. Toch ontstond bij mij het verlangen naar meer autonomie: mijn eigen concepten uitwerken en vormgeven, en na een aantal vruchtbare jaren scheidden onze wegen. Gijs in zijn werkruimte Ondertussen experimenteerde ik regelmatig met uitgeholde body's tot ik op een gegeven moment besefte dat ik zocht naar meer toon en dynamiek dan een uitgeholde solid-body kon geven en dat ik daarom beter akoestische gitaren kon gaan bouwen.

Om dit mogelijk te maken had ik allereerst een betere werkruimte nodig. Dat resulteerde in de aankoop van ons huidige huis met atelier in het centrum van Heerenveen.